Voetbal

Er zullen maar weinig jongens zijn, die in hun jeugd nooit tegen een bal getrapt hebben. En dat gebeurde dus ook in Renesse. Ik geef het woord even aan Rinus v.d. Have, die in 1978 schreef: “Ik meen mij te herinneren en soms nog te voelen, de natrappen die ik verdiende van thuis als er weer een kap van mijn klomp was gesneuveld. Nu spreek ik van zo’n 25 jaar geleden. Want wij hadden zo’n fijn voetbalveld, zonder gras en met veel knoerten van bomen op ons dorpsschoolplein.” Daarmee bedoelde Rinus het dorpsplein.

his renesse

1938. staand v.l.n.r. Roel Bienefelt, Jan Kappers, Job Kooman, Henk Gilijamse, Leen Dorreman. 2e rij Co v.d.Slikke, Hein Duson, Johan de Bruijne. 1ste rij Jo Swart, Rinus Moermond en Adri Verjaal.

Ja, je voetbalde overal waar het maar een beetje kon. En dan lijkt het zo gemakkelijk. Maar het wordt toch anders, wanneer je gaat voetballen in een vereniging.

Het is niet vrijblijvend. Er wordt van je verwacht dat je trouw de trainingen volgt bijv. De vereniging moet zorgen voor een veld, een of meer trainers, een clubhuis, vaak een scheidsrechter, enz. Nou, velden zijn er in de geschiedenis van de voetbalvereniging vele geweest. De Laone was wel favoriet, want er is gevoetbald op een veld van Leen de Ruiter naast het Jonkersweegje, op een veld bij camping v.d.Repe en later aan de andere kant aan het begin van de Laone. Maar bij de start in 1948 als V.V.Renesse speelde men waar nu de Vroonplas is. Dat zou nu watertrappen worden. Moeilijk!

1956 was geen gemakkelijk jaar voor de vereniging. Joop de Wit trad af als voorzitter, er volgden verschillende bestuurswisselingen, tot in 1959 huisarts Hans Simons voorzitter werd. Koos Jonker werd benoemd tot erelid.

Een der problemen waar het bestuur steeds mee te maken kreeg was het korte lontje bij verscheidene spelers. S.V.Renesse kreeg er in Zeeland een slechte naam door. Zo werd in 1961 in de 2e klas C een wedstrijd tussen Renesse 2 en Zonnemaire gestaakt. En we lezen: “....Wim Krijger die twee halve wedstrijden speelde, namelijk één als keeper en één als bokser”. Dezelfde Wim werd overigens later voor zijn vele verdiensten benoemd tot erelid.

his 2 renesse

1956. Bovenste rij v.l.n.r.:Wim Verseput, Jan Dalebout, Ko Vasseur, Leendert de Vos, Piet Jonker. Midden: Wim Hart, Koos Jonker, Anton Kappers. Vooraan: Piet Wandel, Wim Krijger, Adrie Jonker. Het tenue: rood-witte kousen, rode broek, wit shirt met rode baan.

 

In 1962 werd het nieuwe sportpark aan de Laone in gebruik genomen.

In 1974 verscheen het eerste clubblad. Misschien was het bedoeld om meer binding binnen de vereniging te krijgen. Maar het stond vol met wedstrijdverslagen, die er niet om logen. Het is leuk om jouw naam in het clubblad te zien staan met de vermelding dat je bijv. de meeste goals hebt gemaakt, maar het is minder prettig als bij jouw naam vermeld staat hoe slecht je wel speelde. Ook een overzicht van de gevolgde trainingslessen door de leden was er te vinden. En zelfs in het tweede nummer vond ik al een klaagzang over te weinig kopij! En die zouden er nog veel volgen. De redactie was te optimistisch geweest. Gelukkig was er ook de nodige humor. Een paar voorbeelden:

-Een van de spelers heeft shampoo van Wim Hoogerhuis gebruikt. Zijn haar valt nu ook uit.

-Eppi heeft gehoord, dat Ad Verseput penningmeester geworden is. Als hij met het geld net zo omgaat als met de bal, gaat de club naar de haaien.

his 3 renesse

De kampioenen van 1966 van de 1ste klasse KNVB afd.Zeeland. 1ste rij v.l.n.r.: Nico Goossens, Dingeman Hart, Rinus Kooman, Cor Bakker en Dick de Rijke. 2e rij: Kees van Burg, Rinus Hart, Toon Jonker, Rinus Everaers, Kees Everaers en Johan van de Vaate.

Uit de clubbladen van 1976 wordt wel duidelijk, dat het toen ook al moeilijk was om bij de ouders van de jeugdleden en bij de seniorleden vrijwilligers te krijgen voor de broodnodige extra werkzaamheden. De vereniging kon zich verheugen in het grote aantal jeugdleden, maar steeds moest men een oproep plaatsen om begeleiders te krijgen. De redactie ging zo ver in haar streven kopij te krijgen, dat er namen werden geprikt (ook van buitenstaanders) om een stukje in te leveren en noemde in de volgende aflevering zelfs degenen die niet hadden gereageerd! Of dat de binding met de vereniging bevorderde betwijfel ik. In 1976 vroeg men zich ook af wat er toch met de benen in Renesse aan de hand was. Liefst 3 leden, Nico Janse, Johan van den Hoek en Adri Hart, braken dat seizoen een been en men schreef er bij: “zonder dat er eigenlijk sprake is van harde wedstrijden”. Arie Quist, de trainer van de B-junioren, schreef in 1977: “De kompetitie is niet zo best verlopen...Op de training laten velen te gemakkelijk verstek gaan. De jongens met de minste inzet en met de slechtste trainingsopkomst hebben dan dikwijls nog het meeste commentaar op hun medespelers....er lopen jongens bij, die komen alleen maar voor een partijtje aan het eind, terwijl ze tijdens de training de kantjes eraf lopen.....” Zo, die konden ze in hun zak steken.

In deze jaren werd ongeduldig gewacht op de sportzaal, die door de gemeente gebouwd zou worden. S.V.Renesse werd een omni-vereniging met een mogelijkheid voor sporten als badminton, tafeltennis en volleybal. Dat gebeurde voor het eerst in 1980 met ook vrouwen er bij!

Wat alle jaren van haar bestaan net zo was als bij meerdere andere Renessese verenigingen: het probleem dat veel leden in het toeristenseizoen niet meer beschikbaar waren voor de club. Als de competitie weer begon was het nog steeds druk in de toeristische branche. Dus bij de eerste wedstrijden liep men meteen al een achterstand op.

Inmiddels is de S.V.Renesse opgegaan in F.C.De Westhoek. Er zijn plannen het sportcomplex, waar heel wat vrijwilligersuren in zitten, te bestemmen voor woningbouw. Zoals ook de sportzalen in Haamstede en Renesse vervangen zijn door woningen. De jeugd kan dus weer op zoek naar een gelegenheid om te sporten. Wat zou Rinus v.d. Have daarvan gevonden hebben?

his 4 renesse

Deze foto is in 1970 genomen op sportveld Bannink in Zierikzee bij het schoolvoetbaltoernooi. Staand v.l.n.r. Frank Steehouwer, Wim van de Kasteele, Kees Krijger, Dick Verboom, Co Kooman, Peter Vasseur, Tonny Hanse en Kees van den Boogert. Zittend Lou Mol, Wim Veerhoek, Paul Simons, Ronnie Kooman en Sjaak Vasseur.

Geschreven door Henk Blom.