"Ted ! Kun je ons niet eens meenemen naar de natuur en één en ander over de kop van Schouwen vertellen". "Dat kan", zei Ted, en zo vertrokken we met een groep van 24 personen op zaterdagmiddag vanuit de kantine naar de bossen en de duinen. Niet alleen de voetballers, maar ook hun partners kregen zo te horen waar we eigenlijk leven….. Ted heeft verteld over de relatie met het slot Haamstede en de bossen en duinen.
Wie wist dat omstreeks het jaar 1300 na Chr Haamstede werd beschermd tegen enorme zandverstuivingen? Zo erg dat het zand moest worden tegengehouden door natuurlijke beplantingen en dat daardoor de de Pasenhill is ontstaan. En dat de tempelpit eigenlijk “einde van de waterstroom (uit de duinen) betekent”
En dat door het gebrek aan konijnen, die door diverse ziektes steeds in populatie afnemen, bepaalde vogels hier niet meer broeden omdat die konijnenholen nodig hebben. En hij heeft verteld dat de meeuwen kolonie zich verplaatst naar o.a.de Neeltje Jans.. over de wildobservatie plaatsen, over de waterput en de ijsbaan…… de vele herten, aalscholvers, meeuwen, bunzings, de vos ! en de oerossen.. en ga zo maar door.
Na de wandeling door een opengesteld stuk van de Zeepeduinen , hebben we de superleuke middag afgesloten met de uitreiking van een aantal prijzen van spelletjes die we afgelopen jaar hebben gespeeld. Van het verteer wat Laura en Enrico ons hebben geserveerd werd gretig gebruik gemaakt.