Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan even contact op met een van de coördinatoren van de verenigingen.

Hoe kan ik lid worden van FC de Westhoek?
Je kunt geen lid van FC de Westhoek worden omdat de Westhoek geen leden heeft. FC de Westhoek gebruikt de jeugdleden van DFS, ZSC en Renesse.
 
Er zijn verschillende situaties denkbaar:

Je bent al lid van ZSC, DFS of Renesse
Als je al lid bent van 1 van de drie deelnemende verenigingen, dan gaat dat vanzelf. Alle jeugdspelers van een van deze verenigingen komen uit onder 'FC de Westhoek'.

Je bent lid van een andere vereniging
Dan gelden de regels van de KNVB. Voor eind mei stuur je een overschrijvingsformulier (natuurlijk ondertekend door alle partijen) naar de KNVB. Het overschrijvingsformulier kun je bij ZSC, DFS of Renesse ophalen. Desnoods komen wij het ook brengen. Je wordt dan lid van één van de drie verenigingen en komt vanzelf voor FC de Westhoek uit.

Je hebt nog nooit gevoetbald
Je bent dan vrij lid te worden van 1 van de deelnemende verenigingen. Het meest logische en makkelijkste voor u is wanneer je lid wordt van de dichtstbijzijnde vereniging. Er wordt altijd zoveel mogelijk rekening gehouden met uw reisafstand.

Waarom is voor deze samenwerking gekozen en waarom niet met andere verenigingen?
Alle amateurverenigingen hebben problemen om jeugdelftallen in stand te houden. Zo ook bij de deelnemende verenigingen. Er zijn vaker tijdelijke samenwerkingen geweest om elftallen te vormen, en dit is vaak goed bevallen. In 2010 is toen besloten om de mogelijkheden van een structurele samenwerking te onderzoeken. De werkgroep kwam al snel tot de conclusie dat het oprichting van een stichting de beste oplossing is. Enkele redenen:

1. Het wordt mogelijk om te selecteren. Dus het krachtverschil binnen een team wordt verkleind. Goede voetballers kunnen beter op niveau trainen en voetballen. De ontwikkeling van deze voetballers zal beter verlopen. Alle verenigingen krijgen beter ontwikkelde voetballers in de senioren.

2. De mindere voetballers kunnen ook op hun niveau leuk en gezellig een balletje trappen. Daar zullen de eisen iets lager liggen.

3. Niet samenwerken betekent op termijn het einde van de jeugdafdelingen bij verenigingen.

4. Nu zijn er voldoende voetballers en vrijwilligers om goede opleiding te organiseren.

In de opstartfase van FC de Westhoek is ook toenadering gezocht met asv Brouwershaven en SV Wik. Deze verenigingen waren destijds niet geïnteresseerd in deelname in deze samenwerking.

Hoe gaat de selectie van spelers in zijn werk?
Aan alle spelers wordt gevraagd of zij in aanmerking willen komen als speler van een selectieteam, voor zover er meerdere elftallen gevormd kunnen worden. Dat is de eerste selectieprocedure. Vervolgens zullen er onderlinge wedstrijdjes en oefenwedstrijden worden geregeld om de sterkte van de spelers te kunnen bepalen. Natuurlijk wordt er ook getraind. Dit proces zal in juni starten en doorgaan tot aan het begin van de competitie. Natuurlijk zal er wel vormbehoud moeten worden getoond in de competitie.

Waar gaat FC de Westhoek spelen?
Afgesproken is dat iedere vereniging een standaardteam krijgt toebedeeld. De overige teams worden ingedeeld op basis van herkomst. Iedere jaar wijzigt deze toewijzing.

Moet ik (of mijn zoon) nu veel gaan reizen?
Dit proberen wij zoveel mogelijk te beperken maar kan niet worden uitgesloten. Bij de selectie voor de teams is het voetbal het belangrijkste. Bij de overige teams wordt de indeling zo gemaakt dat het reizen zoveel mogelijk wordt beperkt. Na de indeling van de spelers over de teams, zal het trainingsschema worden gemaakt.