Rugby in Burgh-Haamstede

Lokatie: Sportpark van Zuijen, Burgh-Haamstede
Trainingsavond: Maandag 18.30- 19.30 uur
Doelgroep: Jongens en Meisjes van 6 t/m 12 jaar
Senioren rugby 19:45 - 21:00 uur Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Trainers: Edwin van Helsland, Anne-mieke van Waveren, Maghiel Hanse.

Zaterdag 6 april 2019 rugby Tovaal/Westhoek Cubs - RRC2 Cubs

Vandaag kwam de hekkensluiter RRC uit Rotterdam op bezoek. Met 5 spelers van Schouwen stond er dit keer een volledig 15 tal klaar voor de strijdt. Meteen vanaf de eerste minuten namen onze jongens en meisje het initiatief en wisten vrij snel de openings try te scoren. Waarna de tweede en de derde ook snel volgden. Daarna kwam er een fase waarin het redelijk gelijk opging en ook Rotterdam dicht bij de Zeeuwse tryline kwam. Een meter of 5 voor de tryline lukte het FC De Westhoek speler Darius Rovers om de bal van een tegenstander af te pakken. In een lange run over het hele veld met enkele Rotterdammers in zijn nek lukte het hem zijn eerste try tussen de palen te scoren. In de tweede helft wist rotterdam nog wel een keer tegen te scoren maar met nog een paar snelle uitvallen stelden de Zeeuwen de overwinning veilig. Eindstand op 48-7.

 

Zaterdag 23 maart 2019 HRC Cubs - Tovaal Cubs

Opnieuw een nieuwe Westhoek speler die zijn debuut maakt. Darius Rovers was enorm gedreven om zijn eerste rugby wedstrijd te spelen tegen HRC uit Den-Haag die de koploper in de competitie is. In de eerste helft gaat het door goede inzet van de voorwaartsen aardig gelijk op. Na een 5-0 voor de thuisploeg lukte het Dion om door de verdediging van de Hagenezen te breken om weer gelijk te komen. Ook de tweede try van HRC lukt het de zeeuwen om ondanks dat HRC met 2 man meer in het veld stonden, weer op gelijke hoogte te komen. In de tweede helft lukte het HRC een aantal keer te scoren waar Tovaal net te kort kwam om tot scoren te komen. Het leverde uiteindelijk een enigszins geflatteerde eindstand van 60-10 op.

Zaterdag 9 februari 2019 Hookers Cubs - Tovaal Cubs.

Met drie westhoekspelers trokken we op deze zonnige zaterdag naar Hoek van Holland voor een wedstrijd tegen de cubs van de Hookers. Helaas hadden we 2 spelers minder en dus beloofde het een zware wedstrijd te worden. Er werd door de cubs hard gewerkt en bij fase lieten ze ook goed rugby zien. De Hookers wisten echter door het overtal aan spelers de driekwartlijn goed te benutten en enkele mooie try’s te scoren. Via een mooie voorwaartse aanval wisten de cubs nog wel de eer te redden. Eindstand 41-7. Voor Westhoek speler Menno de Swart was het zijn eerste wedstrijd. Hij begon op de Flanker, wat een leuke positie is om direct bij het spel betrokken te zijn. Hier een verslag van zijn ervaring
Ik vond mijn eerste wedstrijd super leuk en leerzaam. Ik heb een paar trainingen meegedaan, waar ik al een paar wedstrijdsituaties heb geoefend. Tijdens de wedstrijd kwam er ook zo'n situatie terug en dat was heel leuk om echt te moeten toepassen, tijdens een echte wedstrijd. Het team is ook heel aardig en de trainer ook.
Eén keer had ik balbezit, dat was spannend, maar duurde helaas niet lang, maar oefening baart kunst! De spelregels begrijp ik steeds beter, nu nog een beetje meer durven te tackelen...dus nog maar veel trainen.
Top dat ik al mee mocht doen!
Menno de Swart

Zaterdag 6 oktober 2018 Little Barbarians Burgh rugby

Voor de guppen (5 en 6 jaar), turven (7,8), benjamins (9,10) en mini’s (11,12) was dit maal de Little Barbarians op ons eigen veld in Burgh. De gasten uit Middelburg en Goes waren met veel spelers gekomen dus het beloofde een gezellig druk dagje te worden. Het was ook een dag voor nieuwe spelertjes om kennis te maken met rugby. Een aantal nieuwe gezichten hebben we gezien. Zo was er een spelertje van 8 helemaal uit het zuiden van Duitsland te gast die voor het eerst een rugby bal in zijn handen had maar bij ieder balbezit zichtbaar genoot met een brede lach op zijn gezicht. Uit Zierikzee was er ook nog een jong gastspelertje van 4 die uit blonk in gedrevenheid en schijnbaar veel affiniteit met onze mooi sport lijkt te hebben. Wat een enorme gedrevenheid had dat ventje al. Mooi om te zien dat zulke kinderen dat al zo jong in zich hebben en er vooral veel plezier aan beleven.

Net als eerdere Little Barbarians dagen werden de teams van de verschillende clubs bij elkaar gezet om gezamenlijk een korte training te houden. Daarna volgt dan een wedstrijdje van circa 2 x 15 minuten. De pannenkoeken die gebakken waren voor na afloop vielen vanzelfsprekend goed in de smaak bij de circa 50 spelertje die aanwezig waren. Evenals het fruit van onze sponsoren in samenwerking met de SNWO. Het maakte de zonnige dag helemaal kompleet.

 

Succesvolle start nieuwe seizoen voor de rugby Mini's in Delft.

Het eerste toernooi dit seizoen was een groot succes voor de Mini's van Tovaal en de Westhoek. De eerste poule wedstrijd werd overtuigend met 5-1 gewonnen van Hermes/Sparta. De tweede wedstrijd tegen Dukes was een stuk lastiger en eindigde in een 2-2 gelijkspel. Vervolgens werd Diok 1 in de laatste poulwedstijd eenvoudig met 5-0 verslagen. Door in de kruisfinale ook Diok 2 met 5-0 te verslaan stonden de jongens en meisjes in de finale.
De tegenstander was een bekende namelijk wederom de Dukes uit s Hertogenbosch. Dat beloofde een spannende wedstrijd te worden. En dat was het ook. Iets voor rust scoorde Joost de enige try van de wedstrijd, na een lange run. In de tweede helft werd het nog een paar keer enorm spannend maar door goed tackel werk kon de nul op het scorebord blijven staan. De ontlading bij het laaste fluitsignaal was enorm en de jongens en meisjes waren terecht blij en mogen trots zijn met dit knappe resultaat.

Rugby sluit seizoen 2017/2018 weer af op het strand

Traditiegetrouw was de seizoensafsluiting met een leuk potje beachrugby op het strand bij de trap. De ouders en trainers speelden tegen de jeugd. Ook dit jaar was weer duidelijk te zien dat de kinderen zich weer enorm ontwikkeld hebben. Het ging lang gelijk op maar uiteindelijk lukte het de jeugdspelers op het laatst toch met 2 puntjes voorsprong te winnen. Na de wedstrijd een lekker frietje gegeten op de strandtent en kregen alle kinderen als verrassing nog een mooi shirt. Met een frisse duik in zee werd een leuke ochtend afgesloten.

Zaterdag 2 juni 2018 Beach toernooi Hoek van Holland

Na een week met zeer zomers weer was het vandaag niet echt bepaald strandweer maar misschien was dat voor het Beach Rugby toernooi in Hoek van Holland wel juist weer lekker. Op dit grote toernooi zijn alle jeugd categorieën, van de Turven tot de Colts, aanwezig. Beach rugby is niet heel veel anders als hoe gewoon rugby wordt gespeeld. Een groot verschil is echter dat het veld een stuk kleiner is en dat er minder deelnemers in het veld staan. Zo spelen de turven tot en met de Cubs met 7 spelers en de oudste jeugd: de Junioren en de Colts spelen zelfs maar met 5 spelers. Doordat het een kleiner veld is met minder spelers is het wel veel sneller en opener wat ook voor de toeschouwers erg attractief is om naar te kijken. Er kunnen gewoon rucks en mauls opgezet worden. Het zachte zand mag het lopen dan misschien wat zwaarder maken er werd daarom niet minder om gestreden. Voordeel was dat er gewoon door gewisseld kon worden. Het was geweldig om te zien dat er enorm veel heerlijke tackels werden gemaakt door de jongens en meiden. Misschien dat het de aanwezigheid van het zachte zand was of doordat de tegenstander iets minder snelheid kon maken.

Zaterdag 12 mei 2018: Rugby Kruikentoernooi in Tilburg

 

Op deze mooie zaterdag zijn we met de 5 Westhoek Benjamins samen met onze vrienden van Tovaal naar Tilburg gegaan om het Kruikentoernooi te spelen. Een groot toernooi met 16 benjamins teams. Wij kwamen uit in poule D met de eerste wedstrijd tegen Rotterdam. Dit was een spannende wedstrijd en er werd hard gestreden. In de eerste helft kwamen wij dan ook verdient op 2-0 voorsprong. Kort na de rust hadden we even kort een mindere fase en lukte het Rotterdam om binnen 2 minuten op gelijke hoogte te komen. Gelukkig pakte wij het initiatief weer op maar er werd niet meer gescoord. De tweede wedstrijd tegen Breda 2 was wederom spannend en ging lang gelijk op. Er ontstonden regelmatig mauls die vast liepen. In de rust kregen de jongens de tip mee om bij een maul de 'drive' in te zetten zodra een maul ontstaat. Dat heeft de tegenstander geweten. Keer op keer walste we letterlijk als een trein over het veld en dat resulteerde ook in try's: Eindstand een verdiende 4-2 winning. De derde wedstrijd was na de lunch en het leek in de voorbereiding daar aan voorafgaand dat de jongens een beetje in de rustmodus bleven. Een hele korte 'workout' (5 puchup's,5 Squad's en 5 starjumps) resulteerde in een regelrechte walkover tegen het veel te zwakke Tilburg 3. Na 1,5 minuut en 2 try's kregen de jongens al de opdracht om minimaal 3 en later zelfs 5 keer over te spelen. Sportief gebaar was dat Sam (van Tovaal) vroeg of we de tegenstander konden helpen waarop hij zijn shirt mocht omdraaien en de reeds met 1 man meer spelende Tilburgers nog wat extra mocht steunen. Uiteindelijk werden er 12 goed uitgespeelde try's gescoord. De halve finale was tegen Breda 1. Ook in deze wedstrijd werd er enorm gestreden door de mannen. Helaas was Breda 4-2 net te sterk. De kleine finale om de 3e en 4e plaats was tegen HRC 1. In deze wedstrijd ging het lang gelijk op maar HRC 1 won uiteindelijk nipt met 2-1. De jongens hadden vooraf als doel gesteld om laag te tackelen. Nou, die lage tackels hebben ze gemaakt: Van frontale tackels in het open spel tot aan 'Try saving' tackles in de hoek van het veld. Verder waren ze zeer gedreven en fel. Mauls liepen goed en er werd goed overgespeeld. Ze mogen dan ook terecht trots zijn op hun verdiende 4de plaats.

Zaterdag 21 april 2018 Bondsdag HRC rugby

Op een mooie zonnige voorjaarsdag met een aangename temperatuur van 22 graden trokken we met 4 benjamins en 2 mini naar Den Haag. De Benjamins gingen tegen HRC team schotland goed van start. Met 10 try’s tegen 2 werd de overwinning ruim verdient binnen gehaald. De tweede wedstrijd zou tegen AAC zijn maar die waren helaas niet op komen dagen. Dus was Castricum de tweede tegenstander. Ook deze wedstrijd werd gewonnen. De derde wedstrijd was tegen HRC team Ierland. Dit was een pittige wedstrijd waar over en weer leuk rugby te zien was. De teams waren aan elkaar gewaagd en eindigde dus in een voor beide teams verdiend gelijk spel. Omdat Oemoemenoe uit Middelburg te weinig spelers hadden werd hun team nog versterkt met twee spelers van ons. De jongens hadden vooraf zelf het doel gesteld dat ze goed de lijn wilde uitzetten tijdens de wedstrijd. Het was goed om te zien dat ze dat ook toepaste in het veld en elkaar daar ook op coachte. Zo kunnen de Benjamins terug kijken op een mooi toernooi waarbij alle 4 de Westhoek benjamins (Pim, Sem, Julian en Maarten) 1 of meerdere try gescoord hebben. De Mini’s met Poppy en Isa speelde op een ander veld en hadden een zwaar toernooi. Ze moesten in alle drie de wedstrijden in de tegenstander hun meerdere erkennen. De tegenstanders waren ook hier Castricum en HRC team A en B.

Pre-paas rugby toernooi in Etten-Leur

De Benjamins speelden vandaag het pre-paas toernooi in Etten-Leur. De 1ste wedstrijd begon rommelig, maar daar konden de jongens niks aan doen. Ze speelden tegen Dukes 1. Het was een flinke strijd die eindigde in een eindstand van 3-5. Ze moesten door het snelle overspelen van de Dukes in hen hun meerdere erkennen.

De 2de wedstrijd speelden ze tegen Rotterdam. In het teamoverleg hadden de jongens aandachtspunten bedacht voor deze wedstrijd naar aanleiding van de vorige.... Ze probeerden die nu te gebruiken. En dat lukte heel goed. De tegenstander had geen schijn van kans. Onze jongens wonnen met 5-0!

De 3de wedstrijd speelden ze tegen Eindhoven. Die boden meer tegenstand, maar redden het ook niet tegen onze kanjers. Met 9-3 waren ze toch echt beter. Door het samenspel en de lijn die ze heel goed probeerden steeds vast te houden, de tackles werden ook steeds beter/ lager....

Tussen de wedstrijden door werden er yels bedacht met de teamcaptains van vandaag Elijah en Pim en natuurlijk flink gedold onderling.
Van REL kregen ze een broodje knakworst, die ging er natuurlijk goed in na de inzet tijdens de wedstrijden. Want zonder wissels was ieder steeds in het veld te vinden.

De halve finale speelden ze tegen DIOK, Leiden. De jongens werkten goed samen en er werd net voor de tryline nog overgespeeld. Echt heel mooi om te zien.
Het resultaat mocht er weer zijn met een eindstand van 7-2.

Het duurde helaas een tijd voor ze de finale konden spelen, maar ze gingen er weer volop tegenaan tegen de laatste tegenstanders van vandaag, Oemoemenoe. Ze speelden voor de 5de of 6de plaats. Heel erg spannend was deze finale. Ze waren erg aan elkaar gewaagd, dat zag je terug in de gelijke eindstand van 3-3. Na de wedstrijd kregen de jongens van een omstander nog een compliment voor hun team en spel. Echt heel leuk om te horen!

Wat kunnen de Benjamins trots zijn op hun prestatie van vandaag!👍
De 5de plaats van de 16 teams die mee speelden, dat is toch knap!! Met een medaille als herinnering ging iedereen moe maar voldaan weer terug naar het Zeeuwse ....

Bondsdag 10 maart 2018 rugby

Na een aantal weken van vorst was het eindelijk weer eens mogelijk om lekker te rugbyen. Vandaag was de bondsdag in Goes voor de TBM. De Westhoek jongens Julian, Sem, Sam, Pim en Maarten van de Benjamins begonnen met een spannende wedstrijd tegen de Haagsche RC1, die nipt werd gewonnen met 8-7. Daarna werden de Hookers uit Hoek van Holland met 8-4 aan de kant gezet. In de derde wedstrijd was Gouda een maatje te groot.
Maar de vierde wedstrijd werd tegen Gouda/Hermes combinatie weer gewonnen.
Westhoek spelers Pim en Maarten drukten allebei enkele try's.
Bij de Mini's waar de 4 Westhoek meiden Isa, Iris, Romy en Poppy meededen werd goed rugby neergezet. Doorgaans sterke clubs als Haagse RC en Gouda werden overtuigend verslagen. Daarmee werden de mini's net als vorig toernooi wederom eerste.

Districsdag rugby in Hertogenbosch 11-11-2017

Zaterdag 11 november 2017 districsdag in Hertogenbosch. Op een prachtige accomodatie tegen de oude stadsmuur van Hertogenbosch hebben onze benjamins en mini's een goed toernooi gespeekd. Bij de benjamins was de eerste wedstrijd tegen dukes gelijk een fysieke pot. Tovaal/westhoek zat er van begin af aan al fel op. Een gelijkspel 4-4 was het verdiende resultaat. In de tweede wedstrijd was eindhoven een maatje te klein. Na 4x scoren kregen de benjamins de opdracht minimaal 2 keer over te spelen wat ze ook keurig deden. Uiteindelijk wonnen ze met 9 try's. De derde wedstrijd was weer een wat zwaardere tegenstander. Maar ook deze werd gewonnen. Toen kwam de finale tegen de andere nr 1: bekaro uit Roosendaal. Wat werd er hard gewerkt voor elkaar. Mooie tackles netjes laag op de benen. Sommige jongens bikkelde verbeten van de pijn toch door om hun teammaatjes niet met een man minder te laten spelen. De wedstrijd werd nipt verloren. Het was spannend en leuk om naar te kijken, over heel het toernooi hadden ze een super inzet en een verdiende 2de plaats waar de jongens oprecht trots op kunnen zijn.
Ook de mini's hebben een geweldige prestatie neergezet de eerste wedstrijd werd gewonnen dukes 2 met 3-0 verslagen. En de tweede wedstrijd gingen de jongens en meiden helemaal los. Eindhoven werd met 8-0 verslagen try's ondermeer van Isa Romy en Poppy. De laatste wedstrijd tegen dukes 3 was spannend uitslag 3-4 voor tovaal. De finale was tegen de dukes 1. Die met 5-0 te sterk waren. Maar met een verdiende 2de plaats ook ook de mini's op een mooi toernooi terug kijken.

Zaterdag 17 juni 2017. Gezellige afsluiting op het strand te Westenschouwen.

Het was een mooie dag voor de afsluitende training op het strand. Met de kinderen werd afgetrapt met een potje ‘rugbytennis’. Ze mochten proberen de bal in het gebied van de tegenstander te trappen en deze moest hem dan zien te vangen. Bij misvangen moest je het veld verlaten en zo bleven er steeds minder over. De ouders waren vooraf ingelicht om ook wat sportkleding aan te doen want we gingen het opnemen tegen de kids. En dat viel voor de ouders nog best tegen. De kinderen wonnen dan ook met 7-4. Het was wel een geweldige ervaring en wie weet zijn er nog ouders die het rugbyen misschien nog een beetje door zetten...
Na de training werd er op de strandtent nog een lekker frietje gegeten.

Zaterdag 3 juni 2017 Geslaagde Jeugdtrip naar het Engelse Woodrow Tovaal - Westhoek

De jaarlijkse jeugdtrip ging dit keer niet zoals vorig jaar naar de Ardenne maar naar een echt rugbyland: Engeland. Een prachtige oude engelse kostschool in het plaatsje Woodrow was de bestemming dit jaar. Met meer dan 70 jeugdspelers (van Tovaal, Sparta en de Westhoek, in alle categorieën 6 tot 18 jaar) vertrokken 2 bussen op zaterdag om 07.00 uur richting de boot in Calais. In de bus werden meteen al rugby liederen gezongen waarbij veel jeugdige spelers de tekst nog wel wat moesten leren. In het plaatsje Ashford, vlak achter Cardiff, stonden alle jeugdteams van Ashford RFC “Kents Friendliest Rugby Club” klaar om tegen onze jongens en meiden een potje ‘seven a site’ of ‘touch’ te spelen. Dat ze zichzelf de vriendelijkste club van Kent noemen klopt wel want er werden na de wedstrijd leuke contacten gelegd en afgesproken dat ze volgend jaar richting Tovaal komen om ons te bezoeken.
’s Avonds stond er een lekkere BBQ op het programma met daarna een groot kampvuur. Een van de hoogte punten van de trip was de clinic op zondag. De Nederlandse internationals Mark en Andy Darlington (resp Hooker en Prop) hadden een leuke en leerzame clinic uitgezet. Tijdens het vragen rondje durfde 1 van de colts te vragen om een potje ‘arm wrestling’ met Mark Darlington. Wat hij echter wel verloor...
In de bossen en velden rondom ‘ons’ Landgoed waren ‘s middags tal van activiteiten zoals Hindernissen banen, shelters bouwen en boogschieten. “Fish en chips”, een spel en het kijken van de finale van de franse Top 14 rugbycompetitie maakte deze rugbytrip helemaal compleet.

01-04-2017 zaterdag 1 april pannenkoeken en rugby training met Tovaal

Samen met Tovaal hebben we op zaterdag een leuke training gedaan met verschillende oefeningen. De groep was groot genoeg om daarna nog een partijtje te spelen waarbij de wat oudere Benjamins en de jongere opgesplitst konden worden. En het was geen grap. Maar er waren echt lekkere pannenkoek na de training. En waren er veel en wat smaakte die goed…!!!

Zondag 19 maart 2017 Twee Schouwenaren mee met Tovaal naar Oysters.

Bij de senioren was er ook weer eens een mogelijkheid om een wedstrijdje te spelen. Het tweede team van Tovaal, een gelegenheids team dat jaarlijks een aantal vriendschappelijke wedstrijdjes speelt, aangevuld met een paar colts, had zondag een uitwedstrijd in Oisterwijk tegen de Blue Old & Young Oysters. Net als bij Tovaal deden er bij de Oysters verschillende coltspelers mee. Hierdoor kwam er veel snelheid in het spel. Schouwenaren Marnix den Boer en Robbert Landegent waren ook van de partij. Lange tijd ging het redelijk gelijk op maar in de derde helft (er werd 3 x 20 min.gespeeld.) waren de Oysters toch sterker en wisten de eindstand op 28-12 te zetten. Na afloop volgende er nog een gezellige afsluiting.

18 februari 2017 Little Barbarians Goes

Dit keer een Little Barbarians in Goes. Iets minder spelertjes als bij de vorige Barbarians maar wederom een geslaagde ochtend. De kinderen van alle clubs werden weer onder elkaar verdeeld. Gemiddeld speelde er ongeveer 2 tot 4 spelertjes van ieder zijn eigen team en de rest waren nieuwe gezichten. Het blijkt een goed concept want er werd leuk rugby gespeeld. Aan het einde van de dag hadden we een primeurtje voor ons jongste lid. Julius (6 jaar) scoorde zijn eerste try. Ook Iris, Isa, Maarten (2x) en Sam zagen kans om in hun team een try-tje mee te pikken. Waar ze dan ook terecht trost op zijn.

4 februari 2017 Districtsdag Middelburg

Deze districtsdag is lekker dicht bij huis. De 8 Schouwse Benjamins werden verdeeld over Tovaal/Schouwen team 1 en Tovaal/Schouwen team 2. Zowel team 1 als team 2 boekte goed resultaten. Team 1 won 2 keer en speelde 1 keer gelijk. Team 2 won ook 2 keer en verloor 1 keer. Leuk voor de kinderen uiteindelijk willen ze toch het liefste winnen.

17 december 2016 Little Barbarians

Een nieuw initiatief is de Little Barbarians. Op deze ochtend worden alle spelers van Rotterdamse Rugby Club, REL uit Etteleur, Sparta/Dordt , Bekaro uit Roozendaal, Eilanders uit Middelharnis, Tovaal en Schouwen onder elkaar verdeeld. Er waren meer als 120 benjamins en 50 mini’s aanwezig. Iedere trainer van de aanwezige clubs kregen een 8 tal benjamins of 10 mini spelers toegewezen. Op een stukje veld werd per groepje een warming-up gedaan. Vervolgens konden de spelers aan de hand van wat oefeningen wat aan elkaar wennen. Leuk om te zien was dat de kinderen doordat er nieuwe gezichten in hun team waren juist heel gedreven werden in hun spel tijdens de 3 onderlinge wedstrijden die gespeeld werden. Het aller leukste was misschien nog wel de Mannequin Challenge waar mee afgesloten werd.:

10 december 2016 Districtsdag Goes

Alweer de derde districtsdag en dit keer bij onze vrienden in Goes. Om 10.00 uur was de kick-off van de eerste wedstrijd. De benjamins van Schouwen en Tovaal werden verdeeld over twee teams. Bij de spelertjes van Tovaal zitten sommige jongen die al wel 5 of 6 jaar rugbyen. En dat was te merken op het veld. Onze Schouwse benjamins konden zich daar nu aan op trekken. Er kwam wat meer structuur in het spel en iedereen had het enorm naar zijn zin. Rond 12.30 uur was het klaar en had de jongens en meiden van Schouwen allemaal weer veel geleerd.

12 november 2016 Najaar toernooi Etten-Leur

Alweer een grote toernooi. Het Herfstoernooi is een toernooi met veel wedtrijden. Eerst worden er 3 poule wedtrijden gespeel. Waarna er nog 2 kruisfinales gespeeld worden. De poule wedstrijden werden helaas verloren tegen de Hookers uit hoek van holland, Breda en The Dukes uit ’s hertogenbosch. De eerste kruisfinale werd ook verloren. Maar de laatste kruis finale ging een stuk beter. Waar de kids de energie nog vandaan haalde is een vraag maar er werd gewonnen. Zodoende stapte de Benjamins moe maar voldaan van het veld.

5 november 2016 Brakkentoernooi Breda

Een leuk en goed georganiseerd toernooi in Breda met veel nieuwe tegenstanders. Het Benjamins team (Schouwen/Tovaal) werd versterkt met een 3 tal spelertjes van Tovaal. De eerste twee wedstrijden werden helaas verloren Rugbyclub Etten-Leur was met 3-1 te sterk. De tweede wedstrijd tegen de gastheren uit Breda ging met 4-2 verloren. Een goede inzet en hard werken van de Benjamins zorgde er in de derde wedstrijd tegen Tilburg voor dat er een gelijkspel uit de wacht gesleept werd. Het gevolg was dat het technische al veel verder ontwikkelde Gouda daarna toch een maatje te groot was. De kopjes gingen wat meer naar beneden en de beentjes wilden niet meer zo bij de Benjamins: uitslag 3-12. Op naar volgende week

Zondag 2 oktober 2016

Het was het zover. Op sportpark Van Zuijen in Burgh-Haamstede werd de eerste seniorenrugbywedstrijd gespeeld in de geschiedenis. Ongeveer een jaar nadat er gestart is met de jeugd wat inmiddels al is uitgegroeid tot een groep van bijna 20 jeugdige spelers, werd het tijd om ook met de senioren wat te gaan doen. Net voor de zomer zijn een aantal mensen begonnen met touch (tik) rugby. Eerst gewoon op het sportpark maar later ook op het strand waar een frisse duik in zee standaard de afsluiting was. Om aan een volwaardig team te komen is er aan Tovaal gevraagd of er mensen van hun tweede team mee wilde doen. Bij senioren rugby heb je immers 15 spelers op het veld in 1 team.
De kick-off werd genomen door Ad Buijs. Hij was zowel betrokken geweest bij de oprichting van E.Z.R.C. Oemoemenoe in 1971 als die van de Goese Rugbyclub Tovaal zeven jaar later. Daarom viel hem de eer te beurt om ook het seniorenrugby op Schouwen-Duiveland af te trappen.
Het eveneens onlangs opgerichte E.F.R.C. Eilanders uit Stad aan ’t Haringvliet was de tegenstander. Zij speelden hun eerste wedstrijden in augustus en september tegen Tovaal en Oemoemenoe en al snel was duidelijk dat zij het qua ervaring af moesten leggen tegen Rugby Schouwen, wat natuurlijk wel te danken was aan het feit dat de acht Schouwenaren werden bijgestaan door een bijna complete vijftiental van het tweede van Tovaal met spelers die behoorlijke rugby ervaring hebben.
Danny Bobeldijk drukte de eerste try en na een try van Maghiel Hanse en een tweede van Danny ging de Schouwse formatie met een 15 – 0 voorsprong de rust in.
Na rust bleef Rugby Schouwen sterker. Maghiel voerde de voorsprong op naar 20 – 0, waarna ook de gasten een try wisten te drukken. Giel Edam converteerde vervolgens een try van Patrick Pieterse en Pieter Blankenburg bepaalde met zijn allereerste try de eindstand op 32 – 5.
Na afloop werd het nog een gezellige derde helft, zoals het dat hoort bij Rugby. De eilanders brachten een fraai trofee mee en de afspraak werd gemaakt om daar jaarlijks om te gaan spelen.

Zaterdag 17 september 2016

Om onze geweldige sport onder de aandacht te brengen bij de schouwenaren zijn wij ook op de nationale sportweek op het Havenplein in Zierikzee aanwezig. Met een paar ruckshields en tacklebags konden we verschillende belangstellende wat rugby skills laten zien. Was een leuke middag wat hopelijk weer wat nieuwe leden zal opleveren.

02 april 2016

Zaterdag 2 april schreven we rugby geschiedenis.

Dit was namelijk de eerste dag in de geschiedenis van Rugby op Schouwen-Duiveland. Onder de kersvers gekozen titel van Rugby Schouwen (niet gekozen maar niet minder geniale namen waren: Aemstie Gaurdiens, D’ropuut Aemstie en de Duunknienen) gingen op deze zonnige zaterdag ochtend 3,5 teams Turven en Benjamins aan de slag op het versgekalkte veldje bij sportpark Van Zuyen (thuisbasis van s.v. DFS en nu dus ook van Rugby Schouwen)
Onze “tegenstanders” waren in willekeurige volgorde:
Tovaal, Oemoemenoe en R.E.L. tegenstanders staat tussen aanhalingstekens omdat wij zelf spelen onder Tovaal en R.E.L. bij gebrek aan voldoende spelers, voor de 2de opeenvolgende keer aansluit bij ons of wij bij hen, dat maakt allemaal niet uit, bij rugby is het inderdaad: erbij zijn is belangrijker dan meedoen en meedoen is belangrijker dan winnen! En dat is maar goed ook want in deze legendarische eerste van hopelijk nog vele toernooien, kregen we toch een partij klop met zijn allen…


Turven
Tovaal-Oemoemenoe 11-2
Tovaal- Schouwse REL 13-2
Schouwse REL – Oemoemenoe 5-11
Benjamins
Oemoemenoe- Schouwse REL 14-3
Schouwse REL- Tovaal 1-12
Oemoemenoe- Schouwse REL 9-1

Tot zover de alleszeggende en nietsontziende cijfers, vertaald naar een eindstand zijn we dus 2x 3de geworden. Maar wat hebben we weer ons best gedaan, gelachen, gehuild, gescoord en wat hadden we een berg publiek, nieuwsgierigen en geïnteresseerden.

Sam scoorde dus de eerste try voor de thuisploeg op Schouws terrein tegen Tovaal gevolgd door de tackle van Sem die helaas niet een van de 11 tegen try kon verhinderen . Ook Iris sneuvelt in een meer dan koene poging om de tegenstander te stoppen maar gelukkig hebben we Razende Romy nog zij scoort de 2de try. Deze keer waren de dames maar met 2 omdat Isa andere verplichtingen elders had, haar onverschrokken en onuitputtelijke inzet werd wel gemist door het team.

Dan de 2de en tevens laatste Turvenwedstrijd ondanks mooi samenwerken, kan Sam niet voorkomen dat de eerste try gezet wordt en staan we gelijk achter.
Maar daar is nieuwkomer Pim, hij maakt z'n eerste try op zijn eerste toernooi op het eerste toernooi op Schouwen.
Tip van de week: tackelen mag maar alleen bij je knieën en première Pim weet waarom, hij wordt door de tegenstander om de nek gevlogen waarbij hij ter aarde stort, dat doet dus pijn, maar deze bikkel schudt een keer met zijn hoofd en doorrrrrrr.
Tips in de rust:
Sneller de bal pakken, blijven samenwerken en kijken waar de ruimte is.

Goeie opmerking van coach Maghiel tegen de zijlijn: bij de aftrap staan ze allemaal vooraan, maar daarna zie je ze niet meer ;)

Iris mag de 2de try maken in deze laatste veldslag voor Rugby Schouwen. Dan ziet razende Romy haar kans schoon wat een duveltje uit een doosje is dat.
Pim doet nog poging maar die is naast en dat is jammer maar hij heeft allang bewezen een waardevolle aanwinst te zijn. Romy werkt nog even verder om de Schouwse eer hoog te houden. Een eindstand van 5-11 is helemaal niet gek om af te sluiten.

De Benjamins zijn zoals gezegd ook 3de geworden en ook zij sloten zich bij de eerste pot aan bij Rugby Etten Leur, deze samenvoeging heb ik voor het gemak Schouwse REL gedoopt. Je kunt merken dat deze groep ook aan elkaar gewaagd is en een mooie eenheid vormt qua spel, inzet en wedstrijdmoraal. Tactisch gaat het op dit niveau ook steeds meer op Rugby lijken. De 2de wedstrijd mochten zij hun krachten meten met Tovaal uit Goes ( verbuiging van ’t Ovaal, hoorde ik deze ochtend, weer wat geleerd) En tenslotte tegen E.Z.R.C. Oemoemenoe (de enige Eerste Zeeuwse Rugby Club met als thuisbasis Middelburg), deze hadden er zin aan en waren bloedfanatiek, dit is dan ook zichtbaar in de eindstand maar de eer is gered met 1 try voor ons.
Genoeg voer voor de trainers en coaches dus voor woensdag en bedankt voor het organiseren!

05 maart 2016

Toernooi 5 maart 2016 Middelburg

Een stralend zonnetje namen we mee de kering over naar voor Isa (en ondergetekende) het eerste toernooi.
5 man/vrouw sterk was de delegatie uit Aemstie : Maarten, Sam, Sem, Iris en Isa en die mochten zich 4x 20 minuten aansluiten bij RE L Rugby Etten-Leur. Alsof ze al jaren samenspeelden zo goed kwam deze gelegenheids-fusie uit de verf. En wat waren ze enthousiast, gedreven en klaar om ballen te veroveren, tegenstanders te tackelen en uiteindelijk dan die ultieme try te maken.
Tackle-masters waren bij ons Sem en Maarten, onverschrokken doken ze naar de benen van om het even welke grote of minder grote tegenstander. Dit met als resultaat dat de ene keer de bal terug in bezit kwam en de volgende keer door de tackle een try van de tegenpartij kon worden voorkomen.
Scoren deden we ook en dat heet dus een try maken (je moet het even weten, zoals gezegd; mijn eerste toernooi) Sam beet het spits af in de wedstrijd tegen Breda, Iris deed dit in het 2de partijtje net als bij het vorige toernooi zonder blikken of blozen en debuterende Isa kon dus niet achterblijven, zij wachtte tot de laatste pot tegen Tovaal om met 6 jongens aan haar benen de bal over de lijn te leggen. Onze bloedfanatieke dames gingen niet ongemerkt aan de toeschouwers voorbij. Termen als bikkels, felle dames en pittige tantes waren langs de lijn te horen. En terecht deze meiden staan hun mannetje in het veld! Volgende week mogen we weer en we zien er al naar uit. Even een week de tijd om de spierpijn, de schrammen, de butsen en blauwe plekken te laten helen. Wat zeg ik, een week , Woensdag weer lekker trainen!

17 januari 2016

Bij rugby noemen we de zogenaamde goals geen doelen maar palen. De palen worden bij rugby trainingen eigenlijk niet zo veel gebruikt en bij de jeugd tot en met 12 jaar zowiezo niet. De belangrijkste manier van scoren is namelijk het drukken van de bal achter de lijn van de tegenstander. Dit heet een TRY en die is 5 punten waard. Daarna mag je altijd nog proberen tussen de palen (en boven de lat) te schieten. Dit heet de CONVERSIE en is 2 punten waard. Bij bepaalde zwaardere overtredingen kun je (op de plaats waar de overtreding gemaakt wordt) een PENALTY KICK krijgen. Als dit dicht genoeg bij de palen is kun je tussen de palen proberen te scoren. Dit levert 3 punten op. Verder kan je in het lopende spel ook tussen de palen schieten maar dan moet dat wel gaan met een DROP KICK. Dus de bal moet eerst de grond raken voordat je het met je voet richting de palen schopt. Lukt dit, levert dat ook 3 punten op. Echter in de praktijk komt deze laatste niet zo heel veel voor omdat het vrij lastig is met een ovale bal. De CONVERSIE en PENALTY worden meestal door 1 vaste speler genomen die de trap techniek goed beheerst.

Meer over de belangrijkste regels van rugby is te vinden op de website van de Nederlandse Rugby Bond met een leuk filmpje, klik hier.

14 januari 2016.

Vaker wordt er gevraagd, rugby, ik zie geen rugby palen hoe kunnen ze dan trainen. Om e.e.a. wat duidelijker te maken hierbij enkele foto's hoe we te werk gaan tijdens een training of een clinic.


15 december 2015.

Groeiende belangstelling voor rugby training bij sv DFS in burgh-haamstede.
Sinds september j.l. wordt er bij sv DFS op woensdag avond rugby training gegeven. Nu bijna 3 maanden later is er nog steeds een groeiende belangstelling voor deze trainingen. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar worden de basisbeginselen van het rugby geleerd. Dit zijn de belangrijkste spelregels, bal vaardigheid. (passes en vangen), tackelen op een tackle bag (speciale zak om de tackle techniek te leren) en tackelen op elkaar.

Rugby is een echte team sport wat bijvoorbeeld tot uiting komt bij het opzetten van een ruck of een maul waarbij je als speler afhankelijk bent van je medespelers. Om die samenwerking te leren wordt gebruik gemaakt van ruckshields (een stootkussen die de tegenstander moet voorstellen.) De trainingen worden altijd afgesloten met een partijtje. Door het groeiend aantal kinderen kan de groep tijdens de training verdeeld worden in twee leeftijds-groepen. Een groep van 6 tot 8 en 9 tot 12.

Om ook wedstrijden te kunnen spelen is er samenwerking met de Goese Rugby Club Tovaal. Bij het jeugd-rugby vinden er regelmatig toernooien plaats. Hier worden op 1 dag drie tot vijf wedstrijdjes tegen verschillende tegenstanders gespeeld. Voor de kinderen wordt er een spelerskaart aangevraagd bij de Nederlandse Rugby Bond zodat ze speelgerechtigd zijn.

Een aantal kinderen heeft al een paar keer wedstrijd ervaring opgedaan. Op 10 oktober was de eerste TBM bondsdag (turven, benjamins, mini’s. vgl. F, E, D bij voetbal) in Goes. Hier maakte Iris Scholten, Sam en Tobias van den Berg, Maarten en Mats Hanse hun rugby debuut. Zaterdag 31 oktober maakte Coen Viergever zijn debuut tijdens het Brakkentoernooi in Breda. Zaterdag 28 november was de tweede TBM bondsdag van dit jaar bij Rugby Club Tilburg. Sam en Maarten speelde 3 wedstrijden met de Turven van Tovaal mee. Tobias en Mats konden zich nuttig maken bij de benjamins van Tovaal die totaal 6 wedstrijden speelden. Mats maakte zijn eerste try. Scoren bij rugby doe je door de bal op de grond te drukken achter de achterlijn van de tegenstander. Dit heet een ‘Try’. Zaterdag 12 december was er een toernooi in Oisterwijk. Hier heeft Sem Mastenbroek vol enthousiasme zijn debuut gemaakt bij de Turven.

Het volgende toernooi staat gepland op 16 januari 2016 in Goes. Op woensdagavond vinden de trainingen plaats op het sportpark van Zuijen in Burgh-Haamstede De trainingen zijn van 18.30 tot 19.30 uur. Andere geïnteresseerden voor rugby in de omgeving van Burgh-Haamstede zijn daarbij uiteraard van harte welkom. Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

12 oktober 2015.

BURGH-HAAMSTEDE - Sinds september wordt op het sportveld bij sv DFS in Burgh-Haamstede iedere woensdagavond rugbytraining gegeven aan jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.
Om de kinderen de mogelijkheid te bieden om ook wedstrijden te spelen is er aansluiting gezocht bij de andere Zeeuwse rugby clubs Tovaal en Oemoemenoe. Bij deze clubs worden regelmatig TBM (turven, benjamins, mini’s) toernooien georganiseerd vanuit de Nederlandse Rugby Bond. Afgelopen zaterdag stond er een Rugby bondsdag bij Rugby Club Tovaal in Goes gepland. Er waren niet minder dan 16 jeugdteams aanwezig, in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar, afkomstig van Rotterdam, Sparta, Tilburg en Tovaal.
Vijf jeugdspelers, van de groep die de afgelopen weken bij sv DFS te Burgh-Haamstede hun eerste rugby trainingen hebben gevolgd, maakten op het toernooi hun rugby debuut. Rugby Club de Westhoek i.o. is een initiatief van Annemiek van Waveren, Edwin van Helsland (oud-spelers van o.a. EZRC Oemoemenoe) en Maghiel Hanse (speler van GRC Tovaal), die de handen in een geslagen hebben om ook op Schouwen een rugbyclub te beginnen.
Een ideaal moment voor de vijf nieuwelingen om hier wedstrijd ervaring op te doen. Tobias van den Berg en Mats Hanse speelden hun eerste wedstrijden mee met de benjamins van rugby club Tovaal. Met name tijdens de eerste twee wedstrijden tegen Rotterdam en Tilburg 1 waren de tegenstanders te sterk voor de 9 en 10-jarige benjamins van Tovaal. In de laatste wedstrijd tegen Tilburg 2 kwam Tovaal beter in zijn spel en kon wat meer tegenstand bieden en een paar goede aanvallen opzetten die met een try werden beloond. Desondanks werd ook deze wedstrijd verloren. In de leeftijd van 7 en 8 jaar werden betere resultaten bereikt. Sam van den Berg, Iris Scholten en Maarten Hanse speelden hier mee met de turven van Tovaal. Door hun aanwezigheid kon Tovaal zelfs twee turventeams opstellen. De turven wonnen alle vier hun wedstrijden van Rotterdam 1 en 2 en Tilburg 1 en 2. Voor de nieuwelingen was het behoorlijk wennen, maar vooral tijdens de laatste wedstrijd waren ze in staat een paar goede tackels te maken en konden ze aanvallend een paar nuttige meters terreinwinst boeken. Komende woensdagavond zullen op het sportpark van Zuijen in Burgh-Haamstede de ervaringen van dit weekend worden doorgenomen op de training. De trainingen zijn 18.30 tot 19.30 uur. Andere geïnteresseerden voor rugby in de omgeving van Burgh-Haamstede zijn daarbij uiteraard van harte welkom. Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 september 2015.

Kinderen van zes tot twaalf jaar, die interesse hebben om te gaan rugbyen, kunnen woensdag 9 september bij sv DFS terecht.

Op sportpark Van Zuijen wordt van 14.00 tot 15.30 uur een rugbyclinic gehouden. Deze worden gegeven door (oud-)spelers van Tovaal uit Goes en het Middelburgse Oemoemenoe. Bij Tovaal trainen en/of spelen momenteel zes mensen van Schouwen-Duiveland.